Картофель. Обсуждаем сорта (агротехника в другой теме)
1. Самі ранні, які ми маємо це Мінерва та Ла Перла. Період вегетації 80 днів, період отримання товарного врожаю 55-60 днів з моменту посадки(товарний врожай-15-20т/га). Придатні для всих типів грунтів. Як всі ультраранні сорти, вони цікаві в період з травня по серпень на свіжому ринку, в період найбільшої ціни. Для споживанння, в цей період, дуже смачні - пізніше "ніякі". Мені подобаються як у вареному вигляді так і смаженому. Мають короткий період спокою, але при стабільній, без стрибків температурі 2С, будуть зберігатися нормально. Ла Перла закладає більше бульб ніж інші ранні сорти і не утворює деформованих бульб в кінці вегетації. Насіння можливе лише пару кг., "для попробувати", точніше буду знати весною. Все продано.
2. Слідуючий по термінах дозрівання іде Велокс 65-70 днів товарний врожай, 90-95 повний період вегетації. Придатний для використання на всих типах грунтів, але на легких грутах потребує додаткового зволоження.
3. Якщо потрібен сорт для пюре і жарки то слідуючим по термінах дозрівання буде Міранда. 80-85днів товарний врожай, 100 днів період вегетації. Цим сортом можна чудово оперувати: якщо потрібні великі бульби, то перед окучуванням необхідно внести повну дозу азоту 120кг/га д.р. Завдяки цьому буде менше зав"язі 6-9 бульб, але всі вони будуть 200-300гр. Якщо дозу азоту розбити на дві частини по 60кг. д.р. одна перед окучуванням, а друга за висоти 10-20см. під дощ і позакоренево - то буде 12-18 бульб середнього розміру. Цей сорт потрібно садити глибше, тому що, урожай формується у верхній частині гребеня.
4.Для того, щоб побачити, що таке справжня картопля, насолодитися потужними рослинами і чудовим врожаєм то слід спробувати Наташу. Високоврожайний сорт, по потенціалу не менше Тоскани.Товарний врожай 90 днів, вегетація 100-120 днів. Стійкий до вторинного росту. Система живлення по азоту - 60кг/га д.р. перед посадкою 60кг - по вегетації. Потребує стабільної температури при зберіганні. Німці називають цей сорт "Золото Землі" за жовту шкірку і жовту м"якоть.
5.Ля Норма - для тих, хто любить білу картоплю. Біла шкірка і біла м"якоть. Прекрасно себе показав, як на важких грунтах Херсонщини, так і на пісках Чернігівщини. Сорт середнього терміну дозрівання як і Наташа. Високоврожайний.
Хочу сказати, що в умовах Херсонщини було посаджено, для проби, по 25кг Ла Перли та Ла Норми і отримано 720 кг врожаю. Це при тому, що оброблялася лише 1 раз і на ній був фітофтороз.
Тут трішки описані білі сорти. Ультраранніх сортів з червоною шкіркою ми не маємо. Але серед ранніх я б рекомендував Розару та Арозу. Щоправда це не нові сорти, але наприклад Розара займає 3 місце по площах посадки і реалізованому посадковому матеріалу в Росії після Невської та Луговського. Ці сорти стійкі до вироджування і протягом 3 репродукій дадуть стабільний врожай.
У меня фиолетовая картошка росла в этом году. Вкус мне понравился.///
Это подстава а не фото "Пурпурное Величество", настоящее фото этого сорта:
http://forum.vinograd.info/album.php...ictureid=65613
если сомневаеиесь погуглите в направлении---Purple Majesty potato--
Когда получаете инфу смотрите, что за первоисточник: научний труд, публикация журналиста, контрольная студента,реклама или даже просто "викидепия"
Сорта, которые не повреждаются колорадским жуком:
1. Брянский надёжный
2. Ласунок
3. Каменский
В прошлом году у них было 5 таких сортов, похоже жук научился уничтожать и устойчивые сорта.
Ласунок я бы взял для проверки, но он вроде поздний.
Свитанок Киевский это мой любимый сорт, вкуснее его пока не встречал, разве что Адретта может с ним потягаться в высоком качестве пюре. Но это все старые сорта.
Белорусский сорт Скарб вроде бы очень урожаен.