Бесідка Не про сад-виноград, а про все інше, що цікаво форумчанам.

Відповідь
Опції теми
Не прочитано 06.05.2022, 22:00 #1
Аватар для Бот социальщик
Бот социальщик Бот социальщик поза форумом
Авторитет
 
Реєстрація: 14.03.2007
Адреса: web
Повідомлень: 1,639
Репутація: 29386
Бот социальщик Бот социальщик поза форумом
Авторитет
Аватар для Бот социальщик
 
Реєстрація: 14.03.2007
Адреса: web
Повідомлень: 1,639
Репутація: 29386
За замовчуванням Традиції українського народу

БИЧКІВСЬКИЙ МЕДЯНИК - СОЛОДКА ВИШИВАНКА...
Натисніть на зображення для збільшення
Назва: 01.jpg
Переглядів: 68
Розмір:	99.9 Кб
ID:	463687 Натисніть на зображення для збільшення
Назва: 02.jpg
Переглядів: 67
Розмір:	84.7 Кб
ID:	463688 Натисніть на зображення для збільшення
Назва: 03.jpg
Переглядів: 63
Розмір:	63.4 Кб
ID:	463689 Натисніть на зображення для збільшення
Назва: 04.jpg
Переглядів: 59
Розмір:	67.1 Кб
ID:	463690
У селі на Рахівщині існує традиція випікати особливий смаколик.
Неповторний орнамент бичківського медяника прикрасшає не тільки весілля, а й будь-яку врочистість.
Не завжди однаково легко працюється над створенням цього чудо-виробу, адже в кожному із них відображається чиясь доля.
А тому немає двох точно однакових медяників, як немає двох точно однакових доль.
Здавна Бичків славиться своїми весільними кухарками, які зберегли кулінарні традиції наших предків, збагачуючи їх своїми елементами куховарства.
Про цей урочистий кондитерський виріб існують перекази, що дійшли до нас із споконвіків: бережливо передавалися з діда-прадіда, з покоління в покоління.
Весільні медяники стали символом надійності і міцності новоствореної сім'ї.
Розмаїття кольорів на візерунках, які прикрашають весільний оберіг, говорять самі за себе.
Вперше згадується про цей кондитерський виріб ще до Першої світової війни 1914 р.
Кулінари свято зберігали тайну виготовлення медяника надзвичайної краси, розписаного веселковим різнобарв'ям фарб.
Скоріше за все, таємниця рецепта «просочилась» від австрійських кулінарів, але вже з втіленням бичківських традицій випічки.
Велика ймовірність того, що медяник — це різновид оригінального торта Захера (рецепт якого зберігається в таємниці), одного з найвідоміших тортів у світі.
Випікання медяника — творчий процес. Майстрині чаклують над створенням різнобарв'я кольорів, з вишивок, інших рукотворних виробів підбирають візерунки.
Користуються і власноруч виготовленими трафаретами.
А потім обговорюють випічку, першими оцінюють її неповторну красу, яка спокушає п'янкими ароматами, адже до складу виробу входить аж 16 компонентів.
Треба сказати, що не всі, хто отримує такий подарунок, поспішають його одразу з'їсти.
Оскільки медяник може зберігатися тривалий період і не псується, більшість довго тримає його на видному місці, щоб милував зір. Останнім часом стало традицією випікати і розфарбовувати медяник на ювілеї подружнього життя, а також ювілейні дні народження.

__________________
Корисні повідомлення із соціальних мереж
Бот социальщик поза форумом  
28 користувача(ів) сказали дякую:
Показати/Приховати список що подякували.
Не прочитано 12.05.2022, 12:55 #2
Аватар для Бот социальщик
Бот социальщик Бот социальщик поза форумом
Авторитет
 
Реєстрація: 14.03.2007
Адреса: web
Повідомлень: 1,639
Репутація: 29386
Бот социальщик Бот социальщик поза форумом
Авторитет
Аватар для Бот социальщик
 
Реєстрація: 14.03.2007
Адреса: web
Повідомлень: 1,639
Репутація: 29386
За замовчуванням Re: Традиції українського народу

УКРАЇНА, КРАЇНА РУСЬКА
Отличное видео Наитальи Старченко об идентичности руськой в 16 веке. О шляхте руськой в Речи Посполитой.
Мы знаем период оформления национальной идентичности времен Гетьманщины и Войска Запорожского. Это о козаках. Период 19-20 век это уже оформление современной нации включающий весь народ (крестьянство).
А Наталия исследует период еще Речи Посполитой, это об идентичности руськой - руськой шляхты.
Ну и об начальной Речи Посполитой, которая конечно же не была Польшей. Оформление Польши как национального государства это 20 век. Та Речь Посполитая, 16-18 веков, была общностью народов польского, литовского, руського.
За время независимости появилось много исследований украинских историков раннемодерной Украины 16-17 века. Тот период, как время Великого княжества Литовского, который в советское время обходили стороной, так как не очень вписывалось в нарратив классовой борьбы.
Я имею ввиду исследования - не идеологических фантазий, а исследования по архивам. В этом ключе - замечательная книга Натальи Старченко "Українські світи Речі Посполітої".
Переписывание истории, в нашем случае, задача актуальная, так как слишком много важного было вычеркнуто. А наше представление о себе формируется и из нашего прошлого опыта.
Кстати, в видео хорошо показаны корни - откуда в Украине такое отношение к свободе и отношение к власти, без пиетета. Это все наследие Речи Посполитой и ВКЛ. И это принципиальное отличие от России, с ее ордынской сущностью власти.
Смотрите, читайте, ибо новая Украина оформляется. И в настоящем, подвиги армии, волонтеров, самоорганизация, и в прошлом оформляемся.







--
Олег Хомяк
политический психолог
__________________
Корисні повідомлення із соціальних мереж
Бот социальщик поза форумом  
18 користувача(ів) сказали дякую:
Показати/Приховати список що подякували.
Не прочитано 12.05.2022, 16:03 #3
Аватар для Игорь Н
Игорь Н Игорь Н поза форумом
Завсідник
 
Реєстрація: 07.06.2011
Адреса: Одеса
Повідомлень: 245
Репутація: 1534
Игорь Н Игорь Н поза форумом
Завсідник
Аватар для Игорь Н
 
Реєстрація: 07.06.2011
Адреса: Одеса
Повідомлень: 245
Репутація: 1534
За замовчуванням Re: Традиції українського народу

Цитата:
Повідомлення від Бот социальщик Подивитись повідомлення
Смотрите, читайте, ибо новая Украина оформляется.
Дуже актуальна та важлива тема! Дякую тим, хто ініціював її.

----------

Слава захисникам України!
Дякую всім небайдужим.
__________________
З повагою до всіх працьовитих людей!
Игорь Н поза форумом  
Не прочитано 08.06.2022, 20:34 #4
Gusenitsa Gusenitsa поза форумом
Ich bin Partisan
 
Реєстрація: 11.02.2021
Адреса: Харків
Повідомлень: 5,678
Репутація: 2237
Gusenitsa Gusenitsa поза форумом
Ich bin Partisan
 
Реєстрація: 11.02.2021
Адреса: Харків
Повідомлень: 5,678
Репутація: 2237
За замовчуванням Re: Традиції українського народу

Проєкт Спадок: традиційний жіночій одяг

__________________
Світ небезпечний не тому, що деякі люди творять зло, а тому що всі інші бачать це і нічого не роблять (Альберт Ейнштейн)
Наприкінці, ми запам'ятаємо не слова наших ворогів, а мовчання наших друзів (Мартін Лютер Кінг)
Gusenitsa поза форумом  
15 користувача(ів) сказали дякую:
Показати/Приховати список що подякували.
Не прочитано 13.06.2022, 07:35 #5
Аватар для Amira
Amira Amira поза форумом
Старожил
 
Реєстрація: 30.03.2015
Адреса: м. Днiпро
Повідомлень: 646
Репутація: 3161
Amira Amira поза форумом
Старожил
Аватар для Amira
 
Реєстрація: 30.03.2015
Адреса: м. Днiпро
Повідомлень: 646
Репутація: 3161
За замовчуванням Re: Традиції українського народу

Amira поза форумом  
Не прочитано 05.02.2023, 18:37 #6
Аватар для Володимир Ко
Володимир Ко Володимир Ко поза форумом
Гуру
 
Реєстрація: 04.06.2020
Адреса: Львівський район
Повідомлень: 8,169
Репутація: 65810
Володимир Ко Володимир Ко поза форумом
Гуру
Аватар для Володимир Ко
 
Реєстрація: 04.06.2020
Адреса: Львівський район
Повідомлень: 8,169
Репутація: 65810
За замовчуванням Re: Традиції українського народу

Зараз ще до Стрітення рахується період Різдв'яних свят коли ще можна колядувати . І щось мені стало цікаво за обидві вечері ,дідуха . Запитав в майже 90 літного чоловіка . Розказую ,що почув . Обидві вечері ( Святий вечір і Щедрий вечір ) набором страв не відрізняються . Лише після вечері Святвечора треба залишити трошки кожної страви в неприбраному зі столу посуді( залишки язичниства - померлі родичі приходять на вечерю ) . А після Щедрого вечора стіл має бути прибраний.Перед вечерею Щедрого вечора п'ють освячену вдень водицю .А на початку Святого вечора розламують куплену в церкві проскурку ,а можна і без неї .
Що таке Дід ( Дідух) ми знаємо всі . Ну там де є дід логічно має бути й Баба . І дійсно була - Бабою називали солому ,яку стелили на підлогу колись перед Різдвом. Приносили з 7 снопів соломи і розкидали по підлозі в кімнаті де споживали Вечерю ,приймали колядників .Це ще не все . На стіл під обрус розкладали оберемок сіна ( то називали Квочкою) .З того сіна потім весною робили гніздо в яке садили квочку на яйця висиджувати курчата .Ніби розказав все почуте .
Володимир Ко поза форумом  
Не прочитано 05.02.2023, 18:46 #7
Gusenitsa Gusenitsa поза форумом
Ich bin Partisan
 
Реєстрація: 11.02.2021
Адреса: Харків
Повідомлень: 5,678
Репутація: 2237
Gusenitsa Gusenitsa поза форумом
Ich bin Partisan
 
Реєстрація: 11.02.2021
Адреса: Харків
Повідомлень: 5,678
Репутація: 2237
За замовчуванням Re: Традиції українського народу

Я пам'ятаю, що розказували, що ще під скатертиною на столі розкладали сіно (чи солому?).
А в кутку - Дідух!
__________________
Світ небезпечний не тому, що деякі люди творять зло, а тому що всі інші бачать це і нічого не роблять (Альберт Ейнштейн)
Наприкінці, ми запам'ятаємо не слова наших ворогів, а мовчання наших друзів (Мартін Лютер Кінг)
Gusenitsa поза форумом  
5 користувача(ів) сказали дякую:
Не прочитано 05.02.2023, 20:17 #8
Аватар для IVAN3168
IVAN3168 IVAN3168 поза форумом
Старожил
 
Реєстрація: 24.11.2015
Адреса: Львів
Повідомлень: 916
Репутація: 4665
IVAN3168 IVAN3168 поза форумом
Старожил
Аватар для IVAN3168
 
Реєстрація: 24.11.2015
Адреса: Львів
Повідомлень: 916
Репутація: 4665
За замовчуванням Re: Традиції українського народу

Цитата:
Повідомлення від Gusenitsa Подивитись повідомлення
Я пам'ятаю, що розказували, що ще під скатертиною на столі розкладали сіно (чи солому?).
А в кутку - Дідух!
В нас так і тепер роблять , а по краях часник. Не гоже забувати свої традиції .
__________________
IVAN3168 поза форумом  
Не прочитано 05.02.2023, 20:30 #9
Gusenitsa Gusenitsa поза форумом
Ich bin Partisan
 
Реєстрація: 11.02.2021
Адреса: Харків
Повідомлень: 5,678
Репутація: 2237
Gusenitsa Gusenitsa поза форумом
Ich bin Partisan
 
Реєстрація: 11.02.2021
Адреса: Харків
Повідомлень: 5,678
Репутація: 2237
За замовчуванням Re: Традиції українського народу

Цитата:
Повідомлення від IVAN3168 Подивитись повідомлення
В нас так і тепер роблять , а по краях часник. Не гоже забувати свої традиції .
Так сіно чи солому треба?))
__________________
Світ небезпечний не тому, що деякі люди творять зло, а тому що всі інші бачать це і нічого не роблять (Альберт Ейнштейн)
Наприкінці, ми запам'ятаємо не слова наших ворогів, а мовчання наших друзів (Мартін Лютер Кінг)
Gusenitsa поза форумом  
4 користувача(ів) сказали дякую:
Не прочитано 05.02.2023, 20:44 #10
ЄОМ ЄОМ поза форумом
Старожил
 
Реєстрація: 26.07.2012
Адреса: Україна, Світловодськ
Повідомлень: 9,272
Репутація: 117585
ЄОМ ЄОМ поза форумом
Старожил
 
Реєстрація: 26.07.2012
Адреса: Україна, Світловодськ
Повідомлень: 9,272
Репутація: 117585
За замовчуванням Re: Традиції українського народу

Цитата:
Повідомлення від Gusenitsa Подивитись повідомлення
Так сіно чи солому треба?))
Якщо ввімкнути логіку). Оскільки солома грубіша за сіно, тому, гадаю, що сіно більше підійде квочці для гнізда. Мені так здається).
__________________
Олександр Єрмаков
ЄОМ поза форумом  
Відповідь


Ваші права у розділі
Ви не можете створювати нові теми
Ви не можете відповідати у темах
Ви не можете прикріплювати вкладення
Ви не можете редагувати свої повідомлення

BB коди Вкл.
Смайли Вкл.
[IMG] код Вкл.
HTML код Викл.


Схожі теми
Тема Автор Розділ Відповідей Останнє повідомлення
«Розвиток українського терруарного виноробства на основі французьких винних технологій» 24.05.2013 Институт им. Таирова Одесса Alex Семінари та зустрічі (виноград, вино) 1 27.05.2013 11:13


| Довідка | Правила форума | Теги тем | Керівництво форуму | Зворотній зв'язок.
© форум-виноград, при передруку та цитуванні активне гіперпосилання обов'язкове | Powered by vBulletin® Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

 


vBulletin Optimisation by vB Optimise.