Довідка |
Календар |
![]() |
#1 | |||
|
||||
Авторитет
Реєстрація: 05.11.2011
Адреса: Україна, м. Черкаси
Повідомлень: 1,010
Репутація: 7330
|
Китайський ліхтарик – сорт груші осіннього терміну дозрівання української селекції. Оригінатор: Інститут садівництва НААНУ. Гібридна форма (8-4), отримана шляхом гібридизації сортів Киргизька зимова х Кримська медова у 2005 році.
Селекціонер: Матвієнко Н.В. Дерево слабо- або середньоросле, формує кулясто-пірамідальну, розлогу крону ,середньої густини. Основні скелетні гілки відходять від стовбура практично під прямим кутом, пониклі. Плоди великі, масою (180-230г), деканковидної форми. Шкірочка дуже щільна, гладка, блискуча, при знімальній зрілості - зелена з сильно розмитим рум'янцем на сонячному боці, при споживчій зрілості - солом'яно-жовта з червоним рум'янцем на більшій частині поверхні плоду. М'якоть кремова, соковита, солодка, не масляниста, з легким ароматом, кисло-солодкого, посереднього смаку. Дегустаційна оцінка – 4,3-4,5 бали. Цвіте у середні терміни. Найкращі запилювачі: Улюблениця Клапа, Малівчанка, Кучерянка, Конференція. Сумісний з айвовою підщепою. Плоди містять: сухих речовини – 15,5%, цукрів – 8,4%, вітаміну С – 1,8 мг/на 100г. Швидкоплідний сорт. Вступає в пору плодоношення на насіннєвій підщепі на 4-й рік, на айвовій підщепі - на 3-й рік після посадки в сад. Знімальна зрілість настає – 20-30 вересня, споживча зрілість - листопад – грудень. Зимостійкість висока. Стійкий до грибкових хвороб. Невибагливий до умов вирощування. Товарність та транспортабельність плодів високі. Плоди придатні для зберігання в газовому середовищі та холодильнику без втрати смакових та товарних якостей. |
|||
![]() |
![]() |
#2 | ||
|
|||
Авторитет
Реєстрація: 20.02.2014
Адреса: Сион, Иудея
Повідомлень: 1,049
Репутація: 5647
|
Цитата:
![]() ![]()
__________________
Легче находятся такие люди, которые добровольно идут на смерть, чем такие, которые терпеливо переносят боль. (Гай Юлий Цезарь) |
||
![]() |
6 користувача(ів) сказали дякую: |
![]() |
#3 | |||
|
||||
Завсідник
Реєстрація: 13.12.2007
Адреса: г.Краматорск
Повідомлень: 104
Репутація: 743
|
Цитата:
, хрустка, як у яблука, зерниста, солодка, соковита с цитронним смаком, якого не зустрічав серед інших сортів груш. Буду шукати живці і робити ще щеплення для більшого врожаю. На жаль на моїй щепі зовсім нема річного приросту. |
|||
![]() |
8 користувача(ів) сказали дякую: |
![]() |
#4 | |||
|
||||
Старожил
Реєстрація: 18.04.2019
Адреса: Деркачі
Повідомлень: 584
Репутація: 4312
|
|
|||
![]() |
6 користувача(ів) сказали дякую: |
![]() |
#5 | ||
|
|||
Авторитет
Реєстрація: 20.02.2014
Адреса: Сион, Иудея
Повідомлень: 1,049
Репутація: 5647
|
Сорт доволі свіжий. Дочекаємося інших відгуків, потім. Хай ще грузонеться добре.
__________________
Легче находятся такие люди, которые добровольно идут на смерть, чем такие, которые терпеливо переносят боль. (Гай Юлий Цезарь) |
||
![]() |
5 користувача(ів) сказали дякую: |
![]() |
#6 | |||
|
||||
Старожил
Реєстрація: 18.04.2019
Адреса: Деркачі
Повідомлень: 584
Репутація: 4312
|
|
|||
![]() |
10 користувача(ів) сказали дякую: |
![]() |
#7 | |||
|
||||
Авторитет
Реєстрація: 14.03.2007
Адреса: web
Повідомлень: 1,639
Репутація: 29386
|
Китайський ліхтарик
Зимового строку достигання. Отриманий шляхом гібридизації сортів Киргизська зимова х Кримська медова. Сорт скороплідний, високозимостійкий, мало вибагливий до ґрунтовокліматичних умов. Квітує в середні строки, кращі запилювачі – Улюблена Клаппа та Конференція. Стійкий до грибних хвороб, бактеріозів і грушевої листоблішки (Psylla mali Schmiedbg) імовірно, на генетичному рівні, завдяки присутності у геномі східноазійських видів груші. Автори – М.В. Матвієнко, Ю.Б. Ходаківська. Дерево нижче середньої сили росту з округло-пірамідальною формою крони, не схильною до загущення. Скелетні гілки відходять під прямим кутом, з віком поникло орієнтовані. Плоди середньою масою 180-230 г, деканковидної форми. Шкірочка дуже щільна, гладенька, блискуча, у стиглих плодів солом'яно-жовта, з яскравим темно-червоним рум'янцем на більшій частині сонячної поверхні плоду. М'якоть соковита, не масляниста солодка, з легким ароматом. Дегустаційна оцінка – 7,3-7,5 бала. Період збирання: знімальна стиглість настає в кінці вересня, вміст, %: сухих речовин – 15,4, цукрів – 8,3, а також 1,7 мг/100 г вітаміну С, сума титрованих органічних кислот – 0,27 %. Споживча зрілість настає в листопаді-березні. Плоди придатні для зберігання в РГС і холодильнику без втрати смакових і товарних якостей. Сорт внесено до Держреєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні у 2020 році. Джерело: Ходаківська Ю.Б., Матвієнко М.В. Нові перспективні сорти груші (Pirus communis L.) Інституту садівництва НААН України // Садівництво. 2020. Вип. 75. Китайський ліхтарик Зимовий сорт Походження: Киргизька зимова х Кримська медова Автори: М.В.Матвієнко, Ю.Б.Ходаківська До Державного реєстру сортів рослин внесений у 2020 році Рекомедований для вирощування в зонах Лісостепу, Полісся, Степу Швидкоплідний, високозимостійкий, маловибагливий до грунтово-кліматичних умов, стійкий до грибних хвороб Дерево нижче середньої сили росту, формує розлогу крону, не схильну до загущення. Скелетні гілки відходять від стовбура практично під прямим кутом і поникло орієнтовані. Сорти-запилювачі: Улюблена Клаппа, Малівчанка, Кучерянка, Конференція Плоди середнього розміру, масою 180-230 г, деканкоподібної форми. Шкірочка дуже щільна, гладенька, блискуча, у достиглих плодів солом’яно-жовта, з яскравим темно-червоним рум’янцем на сонячному боці. М’якоть соковита, солодка, не масляниста, з легким ароматом. Дегустаційна оцінка – 7,3-7,5 бала Знімальна стиглість плодів настає в кінці вересня, споживча – в листопаді–грудні Плоди дуже добре переносять транспортування, в холодильнику їх збереженість подовжується без погіршення смакових якостей до березня У плодах міститься, %: сухих речовин – 15,5, цукрів – 8,4, кислот – 0,3; а також вітаміну С – 1,8 мг/на 100г. В кінці періоду споживчої стиглості у плодах міститься, %: сухих речовин – 16,1, цукрів – 7,1 кислот – 0,3; а також вітаміну С – 1,4 мг/на 100г. |
|||
![]() |
8 користувача(ів) сказали дякую: |