Довідка |
Календар |
![]() |
#1 | |||
|
||||
Член Клуба виноградарей и садоводов
Адреса: Мариуполь,47*07.19.24 С 37*40.46.63 В
Репутація: 12856
|
Тельті Курук (Telti Kuruk)
Синоніми: Кіпридський, Лисячий хвіст, Ноємберяні Тегакан, Тільті куйрук та ін. Тельті Курук — український технічний сорт білого винограду. Сорт вирощується на території Одеської області протягом кількох століть. Назву отримав завдяки незвичайній формі грона і в перекладі з турецької означає «лисячий хвіст». Розповсюдження Сорт є автохтонним для України. Вирощується в Одеській та Херсонській областях. Площа виноградників невелика та становить кілька десятків гектарів. Характеристики сорту Перші 2-3 молодих листа вкриті густим опушенням. Однорічний пагін рожево-жовто-бурого кольору, з сизим нальотом і червоно-бурими вузлами. Лист середньої величини, округлий, слабкорозсічений, 3- або 5-лопатевий. Черешкова виїмка відкрита, ліроподібна або закрита з еліптичним просвітом. Нижня поверхня листа вкрита густим опушенням. Квітка двостатева. Гроно середньої величини (довжиною 16, шириною 9 см), циліндроконічне, іноді циліндричне, середньої щільності або щільне. Ніжка грона середньої довжини. Маса грона 90-134 г. Ягода середньої величини або дрібна, слабко-овальної форми, жовтувато-зелена, з густим нальотом кутину. Шкірочка тонка, міцна. М'якоть соковита, ніжна. Смак простий. Насіння в ягоді 2-3. Осіннє забарвлення листя жовте. Вегетаційний період. Від розпускання бруньок до промислової зрілості ягід винограду проходить 157 днів при сумі активних температур 3000°C. Збір врожаю наприкінці вересня. Кущі середньої або вище за середню сили росту. Урожайність висока. Плодоносних пагонів 70%, середня кількість суцвіть на розвиненому пагоні 1,1, на плодоносному 1,6. Нерідко врожайність сорту винограду Тельті Курук значно знижується через незадовільне запилення, може спостерігатись горошіння ягід (до 25%), особливо при перевантаженні кущів врожаєм. Склад грона: сік — 80,6 %, гребені — 3,5 %, шкірка, щільні частини м'якоті і насіння — 15,9 %. Урожайність в межах від 85 до 109 ц/га. Цукристість сусла біля 19 г/100 мл при кислотності біля 7,5 г/дм³. Стійкість до мілдью середня, відрізняється підвищеною сприйнятливістю до оїдіуму і сірої гнилі, легко пошкоджується листовійкою, відносно стійкий до філоксери. Тельті Курук не відрізняється морозостійкістю. На нестачу вологи в ґрунті лоза реагує зниженням обсягу ягід. Найкращі врожаї одержують при вирощуванні сорту на піщаних і супіщаних ґрунтах. Формування кущів переважно віялоподібне, безштамбове. На даний момент в Національному науковому центрі «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова» проводиться селекція різних клонів сорту з метою покращення їх якості. Характеристики вина Тельті Курук використовується для виробництва сухих вин та виноматеріалу для ігристих вин. Молоде вино світло-солом'яного кольору із золотистим відтінком, аромат яскравий, квітково-медовий, смак з гарною кислотністю та нотами білих фруктів, гармонійний, приємний, повний. |
|||
![]() |
![]() |
#2 | ||
|
|||
Старожил
Адреса: Дніпропетровська область
Репутація: 7035
|
Цитата:
Одразу зауважу, що я ніяк не сомельє та не спеціаліст з вин, тож описувати буду не професійно, а як зможу. Отже. Виноград Тельті-курук був мені зовсім незнайомим. Єдине, що я знала про нього, що то автохтоний сорт винограду, що росте тільки в Україні. Можливо, це й не так. Знавці виправлять. Для знайомства з ним я обрала найпростіше, що знайшла- ординарне вино Тельті-курук, сухе, Шабо, колекція Оріджинал. Я була приємно вражена. Вино з Тельті-курук виявилося дуже тендітним, без зайвої кислоти, з приємною солодкуватістю та ніжним ароматом квітучого саду та солодких груш чи яблук, або айви. Гарне столове вино, супровід обіду на кожен день. Порівняти немає з чим, бо на фоні білих вин з інших сортів винограду, воно дуже ніжне та "рівне". Другим спробували Тельті-курук, сухе, від Beykush Winery (вони знаходяться у Миколаївський області). Можливо, хтось ще пам'ятає шампанське Новий світ екстра брют. Це вино дуже нагадує його, хоча не має й натяку на "ігристість". Воно свіже, приємно солдокувате, яскраве, витончений букет ароматів- стиглі фрукти, трохи цвіту акації, запашне сіно, недалеке море; цікаві присмаки фруктового варення. Таке собі вино- свято, для святкового обіду. Третім було Тельті-курук, вироблене методом квеврі, знову Шабо. Це більш серйозне вино, вдумливе, спокійне. Трохи терпкості, більше оксамитості, солодкі фрукти перетворилися на пастилу, аромат м'який, більш врівноважений. Його б пити вечорами у каміна, коли гості вже порозходилися по домівках. Як на мене, для квеврі Тельті-курук занадто легкий, повітряний та тендітний і "загоняти його у жорсткі рамки" не варто. І тепер найцікавіше. Тельті-курук, оранж вайн, від Ofiussa Winery. По-перше, воно зовсім не схоже на вино Шабо. Абсолютно інше і не схоже на других. Дуже запашне, яскравий аромат груші, більш за все схоже на перрі, легка гірчинка, але впізнавана солодкість Тельті-курук. Ще "грає", тож поки що воно скоріше пет-нат. Дякую за увагу ![]()
16 користувача(ів) сказали дякую: |
![]() |
#3 | ||
|
|||
Старожил
|
Доброго дня!
Вже мабуть 3-4 роки як я збирався покуштувати вино з сорту Тельті Курук. Пришвидшило це рішення розміщення великоі реклами на сайті. З мого досвіду, щоб познайомитися з вином незнайомого мені сорту винограда, достатньо купити та скуштувати недороге вино. Для цього купив у Сільпо вино виробництва Шабо telti-kuruk original collection(вино ординарне столове сухе сортове біле 2022року). Міцність-11,6%). Розлив 17.08.23. В рекламі цього вина на офіційному сайті Шабо www.shabo.ua було вказано: "Аромат-Яскравий аромат з нотами білої акації та айви Смак-Має освіжаючий смак та довгий післясмак. Міцність-10-14%". Що спадобалось: вино світло-солом яного кольору, прозоре, має приємний свіжий аромат. Акацію я не відчув, а айву - відчув. Ніякоі спиртуозності не відчувається. Що не спадобалось: смак звичайний, з тонами груши, є не дуже приємна невелика горчинка(можливо це властиво саме цьому сорту винограда). Післясмак як для білого вина-середній. Звичайне, як би я назвав, "прохідне" вино. Але найгірше, що після випитих 150-200мл вина з гарною закускою, з явилася важкість у голові та відразу з вістібюлярним апаратом почалися негаразди - як після випитих 150мл 40-градусного напою без закуски. І не тільки у мене. Через кілька годин знову скуштував вино. Тепер вже десь до 100мл. Відчуття після випитого були такі ж, як і до цього. Намагався порівняти це вино з іншими "індустріальними" білими винами, які я куштував за останній місяць: Черсегі виробництва Чизай та Ркацители квеврі, сухе із Грузіі. Зрівняння було не на користь Тельті Курука. На жаль, так. Останній раз редагувалося Николо; 21.01.2024 в 14:14. |
||
![]() |
13 користувача(ів) сказали дякую: |
![]() |
#4 | ||
|
|||
Старожил
Адреса: Україна, Світловодськ
Репутація: 117595
|
Цитата:
Свого часу начитався їхніх панегириків самим собі, мав дурість купити в них десять чи й більше пляшок одразу - щоб мати уявлення, про смак вина з різних сортів винограду. Замовляв в основному сухі - червоні й білі і дві чи три пляшки напівсолодких - ну дуже вже хвалили продавці. Відкривав лише сухі, до інших черга так і не дійшла. Декілька різних пляшок відкорковував і отримував все те ж саме - відчуття важкості в голові, потім головний біль. Дружина сказала, щоб більше не показував навіть такого вина. Так ці декілька пляшок і стоять в підвалі вже декілька років. У мене ще тоді була думка, що вони всі свої "вина" роблять за допомогою спиртування - іншого пояснення не знайшов. Сам багато років роблю потроху вина з свого винограду, але ніколи такого не відчував навіть після випитої пляшки свого вина. Вина на той час замовляв в інтернет магазині при "ПВС" і отримував на НП. Намагався щось прояснити в спілкуванні телефоном і через Вайбер, але все швидко зайшло в глухий кут, ні розуміння, ні спілкування не відбулося. Після того прецеденту, якщо купляю вино в магазині і то тільки імпортні, і лише ті що вже куштував раніше.
![]() |
#5 | ||
|
|||
Старожил
Адреса: Київ, дача Чернігівщина
Репутація: 6293
|
Реклама таки добрий рушій
Я теж спробувала Тельті Курук, і саме Шабо original collection, Бейкуш треба замовляти, в продажу не знайшла. Було цікаво, чи відчую я, вже знаючи що шукати з описаного іншими. Взяла одразу дві бутилки - хіба з одної розбереш? І от по бокальчику-другому ми з свахою його дегустували. Скажу чесно, дегустатор з мене хороший, а от сомельє - той ще, я ніколи так гарно не опишу смак вина, як це зробила пані Тамара. Акації не знайшла, швидше - щось квіткове, груша-айва вловлюється. Легке, приємне вино, підтримую - без зайвої кислоти. В мене, і в свахи також, абсолютно не було ло ніяких негативних наслідків. Це вино, з бокалом якого приємно посидіти за ноутом вибираючи позиції в черговій складчині, деколи наступаючи собі на горло - ну це вже точно лишнє, а цього в тебе є ще з минулої ![]() Ковток вина чудово врівноважує бажання з можливостями ![]() Останній раз редагувалося Domenik; 21.01.2024 в 23:32. |
||
![]() |
![]() |
#6 | ||
|
|||
Старожил
|
[quote=Domenik;1967230]Реклама таки добрий рушій
Я теж спробувала Тельті Курук, і саме Шабо original collection... Доброго дня! А яка дата розливу? |
||
![]() |
2 користувача(ів) сказали дякую: |
![]() |
#7 | ||
|
|||
Старожил
Адреса: Київ, дача Чернігівщина
Репутація: 6293
|
|
||
![]() |
4 користувача(ів) сказали дякую: |
![]() |
#8 | ||
|
|||
Старожил
|
[quote=ЄОМ;1967226]От у мене схожі відчуття були після дегустування вин "Першої виноробної станції - https://vinorobnastanciya.com.ua/ua/
Сам багато років роблю потроху вина з свого винограду, але ніколи такого не відчував навіть після випитої пляшки свого вина. Сьогодні перевірили реакцію організму на своє Шардоне (дуже вже гарний оселедець з"явився на столі ![]() Шардоне поганого 2022 року робив з шапталізацією. Голова не болить, вестибулярний аппарат у нормі. |
||
![]() |
![]() |
#9 | ||
|
|||
Ich bin Partisan
Адреса: Харків
Репутація: 2238
|
Цитата:
Аж цікаво!
Світ небезпечний не тому, що деякі люди творять зло, а тому що всі інші бачать це і нічого не роблять (Альберт Ейнштейн) Наприкінці, ми запам'ятаємо не слова наших ворогів, а мовчання наших друзів (Мартін Лютер Кінг) |
||
![]() |
5 користувача(ів) сказали дякую: |
![]() |
#10 | ||
|
|||
Старожил
|
|
||
![]() |