Сорти Кожному сорту винограду – окрема тема.

Відповідь
Опції теми
Не прочитано 17.02.2013, 20:07 #1
flaviy flaviy поза форумом
Член Клуба виноградарей и садоводов

Адреса: Мариуполь,47*07.19.24 С 37*40.46.63 В
Репутація: 12856
flaviy flaviy поза форумом
Член Клуба виноградарей и садоводов

Адреса: Мариуполь,47*07.19.24 С 37*40.46.63 В
Репутація: 12856
гроздь Тельті Курук (Telti Kuruk)

Тельті Курук (Telti Kuruk)

Синоніми: Кіпридський, Лисячий хвіст, Ноємберяні Тегакан, Тільті куйрук та ін.

Тельті Курук — український технічний сорт білого винограду. Сорт вирощується на території Одеської області протягом кількох століть. Назву отримав завдяки незвичайній формі грона і в перекладі з турецької означає «лисячий хвіст».
Натисніть на зображення для збільшення
Назва: Telti_Kuruk.jpg
Переглядів: 28
Розмір:	148.9 Кб
ID:	488150 Натисніть на зображення для збільшення
Назва: Telti Kuruk.jpg
Переглядів: 47
Розмір:	63.0 Кб
ID:	488152 Натисніть на зображення для збільшення
Назва: Тельти Курук.jpg
Переглядів: 94
Розмір:	152.8 Кб
ID:	488153
Розповсюдження
Сорт є автохтонним для України. Вирощується в Одеській та Херсонській областях. Площа виноградників невелика та становить кілька десятків гектарів.

Характеристики сорту
Перші 2-3 молодих листа вкриті густим опушенням. Однорічний пагін рожево-жовто-бурого кольору, з сизим нальотом і червоно-бурими вузлами. Лист середньої величини, округлий, слабкорозсічений, 3- або 5-лопатевий. Черешкова виїмка відкрита, ліроподібна або закрита з еліптичним просвітом. Нижня поверхня листа вкрита густим опушенням. Квітка двостатева. Гроно середньої величини (довжиною 16, шириною 9 см), циліндроконічне, іноді циліндричне, середньої щільності або щільне. Ніжка грона середньої довжини. Маса грона 90-134 г. Ягода середньої величини або дрібна, слабко-овальної форми, жовтувато-зелена, з густим нальотом кутину. Шкірочка тонка, міцна. М'якоть соковита, ніжна. Смак простий. Насіння в ягоді 2-3. Осіннє забарвлення листя жовте.

Вегетаційний період. Від розпускання бруньок до промислової зрілості ягід винограду проходить 157 днів при сумі активних температур 3000°C. Збір врожаю наприкінці вересня. Кущі середньої або вище за середню сили росту. Урожайність висока. Плодоносних пагонів 70%, середня кількість суцвіть на розвиненому пагоні 1,1, на плодоносному 1,6. Нерідко врожайність сорту винограду Тельті Курук значно знижується через незадовільне запилення, може спостерігатись горошіння ягід (до 25%), особливо при перевантаженні кущів врожаєм. Склад грона: сік — 80,6 %, гребені — 3,5 %, шкірка, щільні частини м'якоті і насіння — 15,9 %. Урожайність в межах від 85 до 109 ц/га. Цукристість сусла біля 19 г/100 мл при кислотності біля 7,5 г/дм³.

Стійкість до мілдью середня, відрізняється підвищеною сприйнятливістю до оїдіуму і сірої гнилі, легко пошкоджується листовійкою, відносно стійкий до філоксери. Тельті Курук не відрізняється морозостійкістю. На нестачу вологи в ґрунті лоза реагує зниженням обсягу ягід. Найкращі врожаї одержують при вирощуванні сорту на піщаних і супіщаних ґрунтах. Формування кущів переважно віялоподібне, безштамбове.

На даний момент в Національному науковому центрі «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова» проводиться селекція різних клонів сорту з метою покращення їх якості.

Характеристики вина
Тельті Курук використовується для виробництва сухих вин та виноматеріалу для ігристих вин. Молоде вино світло-солом'яного кольору із золотистим відтінком, аромат яскравий, квітково-медовий, смак з гарною кислотністю та нотами білих фруктів, гармонійний, приємний, повний.

flaviy поза форумом  
7 користувача(ів) сказали дякую:
Не прочитано 09.01.2024, 23:55 #2
Leectg Leectg поза форумом
Старожил

Адреса: Дніпропетровська область
Репутація: 7035
Leectg Leectg поза форумом
Старожил

Адреса: Дніпропетровська область
Репутація: 7035
За замовчуванням Re: Тельті Курук (Telti Kuruk)

Цитата:
Повідомлення від Leectg Подивитись повідомлення
Замовила Тельті-Курук та Загрей, теж новий для мене виноград.
Замовила ще Тельті-курук квеврі з заводу Shabo (в їх фірмовому магазині), найдешевший Тельті-курук з Розетки (теж Shabo, зроблений звичайним методом) та Тельті-курук від Beykush. Щоб дегустація була змістовнішою.
Якщо хтось знає ще якихось виробників вина з Тельті-курук, будь ласка, відпишить. Бо як взялася пробувати, треба пробувати усе
От має Віктор хист спокушати мене до покупок
Сподіваюся, не зіп'юся та чоловік за розтрату з дому не вижене
Нарешті, свята минули, тож дегустації скінчилися. Можна перейти до висловлювання своїх, абсолютно суб'єктивних думок, точніше наших з чоловіком.
Одразу зауважу, що я ніяк не сомельє та не спеціаліст з вин, тож описувати буду не професійно, а як зможу.
Отже.
Виноград Тельті-курук був мені зовсім незнайомим. Єдине, що я знала про нього, що то автохтоний сорт винограду, що росте тільки в Україні. Можливо, це й не так. Знавці виправлять.
Для знайомства з ним я обрала найпростіше, що знайшла- ординарне вино Тельті-курук, сухе, Шабо, колекція Оріджинал. Я була приємно вражена. Вино з Тельті-курук виявилося дуже тендітним, без зайвої кислоти, з приємною солодкуватістю та ніжним ароматом квітучого саду та солодких груш чи яблук, або айви. Гарне столове вино, супровід обіду на кожен день. Порівняти немає з чим, бо на фоні білих вин з інших сортів винограду, воно дуже ніжне та "рівне".
Назва: 20231220_202129.jpg
Переглядів: 35
Розмір:	117.6 Кб
ID:	488160 Натисніть на зображення для збільшення
Назва: 20231220_202148.jpg
Переглядів: 17
Розмір:	143.7 Кб
ID:	488161 Натисніть на зображення для збільшення
Назва: 20231219_232303.jpg
Переглядів: 16
Розмір:	139.3 Кб
ID:	488162
Другим спробували Тельті-курук, сухе, від Beykush Winery (вони знаходяться у Миколаївський області). Можливо, хтось ще пам'ятає шампанське Новий світ екстра брют. Це вино дуже нагадує його, хоча не має й натяку на "ігристість". Воно свіже, приємно солдокувате, яскраве, витончений букет ароматів- стиглі фрукти, трохи цвіту акації, запашне сіно, недалеке море; цікаві присмаки фруктового варення. Таке собі вино- свято, для святкового обіду.
Назва: 20240101_182903.jpg
Переглядів: 28
Розмір:	92.8 Кб
ID:	488163 Натисніть на зображення для збільшення
Назва: 20240101_182912.jpg
Переглядів: 16
Розмір:	117.8 Кб
ID:	488164 Натисніть на зображення для збільшення
Назва: 20240101_182356.jpg
Переглядів: 14
Розмір:	129.0 Кб
ID:	488165
Третім було Тельті-курук, вироблене методом квеврі, знову Шабо. Це більш серйозне вино, вдумливе, спокійне. Трохи терпкості, більше оксамитості, солодкі фрукти перетворилися на пастилу, аромат м'який, більш врівноважений. Його б пити вечорами у каміна, коли гості вже порозходилися по домівках. Як на мене, для квеврі Тельті-курук занадто легкий, повітряний та тендітний і "загоняти його у жорсткі рамки" не варто.
Назва: 20240101_184317.jpg
Переглядів: 23
Розмір:	127.1 Кб
ID:	488166 Натисніть на зображення для збільшення
Назва: 20240101_184326.jpg
Переглядів: 15
Розмір:	146.3 Кб
ID:	488167 Натисніть на зображення для збільшення
Назва: 20240101_183010.jpg
Переглядів: 13
Розмір:	117.2 Кб
ID:	488168
І тепер найцікавіше.
Тельті-курук, оранж вайн, від Ofiussa Winery. По-перше, воно зовсім не схоже на вино Шабо. Абсолютно інше і не схоже на других. Дуже запашне, яскравий аромат груші, більш за все схоже на перрі, легка гірчинка, але впізнавана солодкість Тельті-курук. Ще "грає", тож поки що воно скоріше пет-нат.
Назва: 20240101_184448.jpg
Переглядів: 24
Розмір:	104.4 Кб
ID:	488169 Натисніть на зображення для збільшення
Назва: 20240101_184457.jpg
Переглядів: 17
Розмір:	114.5 Кб
ID:	488170 Натисніть на зображення для збільшення
Назва: 20240101_184423.jpg
Переглядів: 19
Розмір:	116.8 Кб
ID:	488171
Дякую за увагу
Показати/Приховати список що подякували.
Не прочитано 21.01.2024, 13:13 #3
Николо Николо поза форумом
Старожил

Адреса: м.Суми
Записів у блозі: 1
Репутація: 4262
Старожил

Доброго дня!
Вже мабуть 3-4 роки як я збирався покуштувати вино з сорту Тельті Курук.
Пришвидшило це рішення розміщення великоі реклами на сайті.
З мого досвіду, щоб познайомитися з вином незнайомого мені сорту винограда, достатньо купити та скуштувати недороге вино.
Для цього купив у Сільпо вино виробництва Шабо telti-kuruk original collection(вино ординарне столове сухе сортове біле 2022року). Міцність-11,6%). Розлив 17.08.23.
В рекламі цього вина на офіційному сайті Шабо www.shabo.ua було вказано:
"Аромат-Яскравий аромат з нотами білої акації та айви
Смак-Має освіжаючий смак та довгий післясмак.
Міцність-10-14%".
Що спадобалось:
вино світло-солом яного кольору, прозоре, має приємний свіжий аромат. Акацію я не відчув, а айву - відчув. Ніякоі спиртуозності не відчувається.
Що не спадобалось:
смак звичайний, з тонами груши, є не дуже приємна невелика горчинка(можливо це властиво саме цьому сорту винограда). Післясмак як для білого вина-середній. Звичайне, як би я назвав, "прохідне" вино.
Але найгірше, що після випитих 150-200мл вина з гарною закускою, з явилася важкість у голові та відразу з вістібюлярним апаратом почалися негаразди - як після випитих 150мл 40-градусного напою без закуски. І не тільки у мене. Через кілька годин знову скуштував вино. Тепер вже десь до 100мл. Відчуття після випитого були такі ж, як і до цього.
Намагався порівняти це вино з іншими "індустріальними" білими винами, які я куштував за останній місяць: Черсегі виробництва Чизай та Ркацители квеврі, сухе із Грузіі.
Зрівняння було не на користь Тельті Курука.
На жаль, так.

Останній раз редагувалося Николо; 21.01.2024 в 14:14.
Николо поза форумом  
13 користувача(ів) сказали дякую:
Показати/Приховати список що подякували.
Не прочитано 21.01.2024, 17:03 #4
ЄОМ ЄОМ поза форумом
Старожил

Адреса: Україна, Світловодськ
Репутація: 117595
ЄОМ ЄОМ поза форумом
Старожил

Адреса: Україна, Світловодськ
Репутація: 117595

Цитата:
Повідомлення від Николо Подивитись повідомлення
Але найгірше, що після випитих 150-200мл вина з гарною закускою, з явилася важкість у голові та відразу з вістібюлярним апаратом почалися негаразди - як після випитих 150мл 40-градусного напою без закуски. І не тільки у мене. Через кілька годин знову скуштував вино. Тепер вже десь до 100мл. Відчуття після випитого були такі ж, як і до цього.
От у мене схожі відчуття були після дегустування вин "Першої виноробної станції - https://vinorobnastanciya.com.ua/ua/
Свого часу начитався їхніх панегириків самим собі, мав дурість купити в них десять чи й більше пляшок одразу - щоб мати уявлення, про смак вина з різних сортів винограду. Замовляв в основному сухі - червоні й білі і дві чи три пляшки напівсолодких - ну дуже вже хвалили продавці. Відкривав лише сухі, до інших черга так і не дійшла. Декілька різних пляшок відкорковував і отримував все те ж саме - відчуття важкості в голові, потім головний біль. Дружина сказала, щоб більше не показував навіть такого вина. Так ці декілька пляшок і стоять в підвалі вже декілька років. У мене ще тоді була думка, що вони всі свої "вина" роблять за допомогою спиртування - іншого пояснення не знайшов. Сам багато років роблю потроху вина з свого винограду, але ніколи такого не відчував навіть після випитої пляшки свого вина. Вина на той час замовляв в інтернет магазині при "ПВС" і отримував на НП. Намагався щось прояснити в спілкуванні телефоном і через Вайбер, але все швидко зайшло в глухий кут, ні розуміння, ні спілкування не відбулося. Після того прецеденту, якщо купляю вино в магазині і то тільки імпортні, і лише ті що вже куштував раніше.
Не прочитано 21.01.2024, 17:16 #5
Domenik Domenik поза форумом
Старожил

Адреса: Київ, дача Чернігівщина
Репутація: 6293
Старожил

Реклама таки добрий рушій
Я теж спробувала Тельті Курук, і саме Шабо original collection, Бейкуш треба замовляти, в продажу не знайшла.
Було цікаво, чи відчую я, вже знаючи що шукати з описаного іншими.
Взяла одразу дві бутилки - хіба з одної розбереш?
І от по бокальчику-другому ми з свахою його дегустували.
Скажу чесно, дегустатор з мене хороший, а от сомельє - той ще, я ніколи так гарно не опишу смак вина, як це зробила пані Тамара.
Акації не знайшла, швидше - щось квіткове, груша-айва вловлюється.
Легке, приємне вино, підтримую - без зайвої кислоти.
В мене, і в свахи також, абсолютно не було ло ніяких негативних наслідків.
Це вино, з бокалом якого приємно посидіти за ноутом вибираючи позиції в черговій складчині, деколи наступаючи собі на горло - ну це вже точно лишнє, а цього в тебе є ще з минулої
Ковток вина чудово врівноважує бажання з можливостями

Останній раз редагувалося Domenik; 21.01.2024 в 23:32.
Domenik поза форумом  
12 користувача(ів) сказали дякую:
Не прочитано 22.01.2024, 10:39 #6
Старожил

Старожил

[quote=Domenik;1967230]Реклама таки добрий рушій
Я теж спробувала Тельті Курук, і саме Шабо original collection...

Доброго дня!
А яка дата розливу?
Николо поза форумом  
2 користувача(ів) сказали дякую:
Не прочитано 22.01.2024, 11:25 #7
Старожил

Старожил

[quote=Николо;1967367]
Цитата:
Повідомлення від Domenik Подивитись повідомлення
Реклама таки добрий рушій
Я теж спробувала Тельті Курук, і саме Шабо original collection...

Доброго дня!
А яка дата розливу?
Ой, зараз не скажу.
Тара і третя бутилка для закріплення матеріалу залишились на дачі.
Але гляну обов'язково, цікаво.
Domenik поза форумом  
4 користувача(ів) сказали дякую:
Не прочитано 22.01.2024, 22:12 #8
Старожил

Старожил

[quote=ЄОМ;1967226]От у мене схожі відчуття були після дегустування вин "Першої виноробної станції - https://vinorobnastanciya.com.ua/ua/
Сам багато років роблю потроху вина з свого винограду, але ніколи такого не відчував навіть після випитої пляшки свого вина.

Сьогодні перевірили реакцію організму на своє Шардоне (дуже вже гарний оселедець з"явився на столі).
Шардоне поганого 2022 року робив з шапталізацією.
Голова не болить, вестибулярний аппарат у нормі.
Николо поза форумом  
6 користувача(ів) сказали дякую:
Не прочитано 22.01.2024, 22:39 #9
Gusenitsa Gusenitsa поза форумом
Ich bin Partisan

Адреса: Харків
Репутація: 2238
Gusenitsa Gusenitsa поза форумом
Ich bin Partisan

Адреса: Харків
Репутація: 2238

Цитата:
Повідомлення від Николо Подивитись повідомлення
Для цього купив у Сільпо вино виробництва Шабо telti-kuruk original collection(вино ординарне столове сухе сортове біле 2022року). Міцність-11,6%). Розлив 17.08.23.
Доведеться завтра йти додому через Сільпо, щоб скласти власну думку!))))
Аж цікаво!
5 користувача(ів) сказали дякую:
Не прочитано 22.01.2024, 22:51 #10
Старожил

Старожил

Цитата:
Повідомлення від Gusenitsa Подивитись повідомлення
Доведеться завтра йти додому через Сільпо, щоб скласти власну думку!))))
Аж цікаво!
Тільки уважно дивитесь на дату розливу.
Николо поза форумом  
5 користувача(ів) сказали дякую:
Відповідь

Ваші права у розділі
Ви не можете створювати нові теми
Ви не можете відповідати у темах
Ви не можете прикріплювати вкладення
Ви не можете редагувати свої повідомлення

BB коди Вкл.
Смайли Вкл.
[IMG] код Вкл.
HTML код Викл.

| Довідка | Правила форума | Теги тем | Керівництво форуму | Зворотній зв'язок.
© форум-виноград, при передруку та цитуванні активне гіперпосилання обов'язкове | Powered by vBulletin® Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

vBulletin Optimisation by vB Optimise.